Wie zorgt er voor
de zorggebouwen?
Dag in dag uit verlenen zorginstellingen de beste zorg aan mensen. Wat een topprestatie! Maar wie zorgt er voor de zorggebouwen?
Triflex doet dit graag! Met de flexibele afdichtingen, coatings en markeringen van Triflex wordt het pand van de zorginstelling veilig, duurzaam en visueel aantrekkelijk gemaakt. Op deze manier vindt Triflex de perfecte combinatie tussen bouw en zorg.
Oplossingen voor zorg- en wooncomplexen Een goed voorbeeld waarbij Triflex een bijdrage heeft geleverd aan de veilige, waterdichte en esthetische omgeving is het zorgcomplex Herman Gorterhof in Spijkenisse. Op de galerijen van dit zorgcomplex ontstond in de loop der jaren schade als gevolg van achtergebleven vocht in de constructie vanuit de nieuwbouw. De wens van de opdrachtgever was dan ook om het gehele vloersysteem te verwijderen én daarnaast te vervangen door een duurzame, isolerende en waterdichte afwerking.
Om ervoor te zorgen dat de vloeren na het slopen van de bestaande afwerking weer veilig beloopbaar en waterdicht werden, is de keuze gemaakt om het Triflex BIS ophoog- en isolatiesysteem en het Triflex BTS-P systeem toe te passen. Door middel van isolatieplaten in verschillende diktes is er voldoende afschot ten behoeve van de afwatering gecreëerd. De geïntegreerde drukverdelende laag zorgt voor een drukvast en belastbaar oppervlak. Het membraan zorgt voor de waterdichting van het gehele pakket en is volledig naadloos. Bovendien kan de afwerking in iedere gewenste kleur of in een speciaal design aangebracht worden, zodat de uitstraling bij de zorginstelling past.
Een belangrijk voordeel van dit systeem is dat het comfort biedt: door middel van isolatiepanelen in verschillende diktes zijn hoogteverschillen eenvoudig te overbruggen. Dit is voornamelijk een groot voordeel voor oudere bewoners, die op deze manier veilig thuis kunnen blijven wonen.
Meer oplossingen voor de zorg Naast oplossingen voor balkons en galerijen, biedt Triflex nog veel meer oplossingen die in de zorg toegepast kunnen worden.
Daken. De Triflex-systemen voldoen onder alle weersomstandigheden aan de eisen die aan een dakafdichting kunnen worden gesteld. Zo worden er lekkages voorkomen in onderliggende ruimten waar zich wellicht kritische (technische) installaties bevinden. Voor het afdichten maakt Triflex gebruik van geurarme producten, iets wat van belang is in geurgevoelige omgevingen zoals zorginstellingen. Deze zogenaamde sensitive range is ook geschikt voor binnen gebruik. Eenmaal aangebracht, hebben de producten een brandvertragende werking, dit waarborgt de veiligheid.
Parkeren. Elk bezoek aan een zorginstelling maakt indruk. Dat bezoek begint al in de parkeergarage. Waar moet ik zijn? Is het hier veilig? Het is belangrijk om het de patiënten en bezoekers zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken en om hun zorgen weg te nemen. Door goed en opvallend gebruik van kleuren worden alle bezoekers geholpen, ook ouderen en mensen met een visuele beperking, de weg te vinden in de parkeergarage. Ook belijningen en pictogrammen dragen daaraan bij. Met onze producten is er veel keuze in kleur en vormgeving. De antislip coating en stroefheid van onze producten zorgen voor een veilige afwerking, zodat bezoekers niet uitglijden.
Vluchtroutes. Het Triflex NightLine systeem is een coating die oplicht in het donker. Bijzonder geschikt voor markeringen die ’s nachts zichtbaar moeten zijn; zoals vluchtroutes. Op deze manier wordt er een veilig gevoel gecreëerd, voor zowel patiënten, medewerkers en bezoekers. Daarnaast hebben de Triflex producten een brandvertragende werking, ook dit draagt bij aan een veilig omgeving.
Helikopterplatformen. Helikopterplatformen zijn een belangrijk onderdeel van de zorginstelling. Dagelijks vliegen er traumahelikopters rond die hier landen, om patiënten zo snel en veilig mogelijk naar het ziekenhuis te vervoeren. Een goed, duidelijk helikopterplatform is hierbij essentieel. Triflex heeft hier goede oplossingen voor die waterdicht, veilig, duurzaam en esthetisch zijn.
Entrees, trappen en bordessen. Géén uitglijders, dat is iets wat cruciaal is rondom een zorginstelling. Een bezoek aan een zorginstelling moet zo comfortabel mogelijk verlopen. Uitglijders moet ten allen tijden worden voorkomen. Dat kan door entrees, looppaden, trappen en bordessen te voorzien van een betrouwbare antisliplaag. Door gebruik te maken van strippen is duidelijk waar de bezoeker het beste kan lopen. Daarnaast moet de trap, het looppad, of het bordes zelf ook worden beschermd. Voor deze uitdaging heeft Triflex het TSS systeem ontwikkeld.
Ook op zoek naar een oplossing in de zorg? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, het contactformulier of mail naar info@triflex.nl.
Nieuwe entree Amsterdam UMC toegankelijk en gastvrij
Modernista levert Sticks van Deense fabrikant Focus Lighting
De entree van het Amsterdam UMC is ingrijpend vernieuwd. Temp.architecture en Studio Nuy van Noort ontwierpen in samenwerking met Studio Blad voor het grootste ziekenhuis van Nederland een groen en inspirerend entreegebied waar patiënten, medewerkers, studenten en buurtbewoners zich veilig en op hun gemak voelen. Modernista heeft de verlichting om de visuele geleiding naar het ziekenhuis te optimaliseren mogen leveren.
Nog niet zo heel lang geleden was de locatie AMC van het Amsterdam UMC een gesloten bolwerk dat zich afkeerde van de stad. De directe omgeving van het ziekenhuis was voornamelijk ingericht voor het parkeren van auto’s. De bezoekers, vaak toch al nerveus vanwege de reden van hun komst, voelden zich geïntimideerd door het gesloten en institutionele gebouw. Het nieuwe ontwerp voor het entreegebied, gemaakt door architectenbureaus Temp.architecture en Studio Nuy van Noort, die voor hun plannen nauw samenwerkten met de landschapsarchitecten van Studio Blad, heeft voor een toegankelijke en gastvrije ontmoetingsplek gezorgd.
Vergroend
“Onderdeel van de opdracht was het herorganiseren van de logistiek en het parkeren rondom de entree, waar automobilisten, voetgangers, fietsers en ambulances elkaar zonder problemen moeten kunnen passeren”, vertelt architect Tom Bergevoet namens alle betrokkenen. “Een belangrijk uitgangspunt was natuurlijk ook dat we rondom een ziekenhuis te maken hebben met minder valide of revaliderende mensen. Voorheen was het AMC een gesloten bolwerk, dat los stond van de stad. Nu is de stad toegelaten op het terrein en het hele, compleet vergroende entreegebied wordt als verblijfsruimte gevierd door alle betrokkenen bij het ziekenhuis. Zeker rondom de lunchpauze is dat een feest om te zien. De groene buitenruimte met een grote variatie aan plekken nodigt uit tot bewegen en ontmoeten en het middenin het park gelegen entreepaviljoen stelt bezoekers door de organische vormgeving en warme, natuurlijke materialen op hun gemak.”
Verlichting
De opzet van het ontwerp is zo gemaakt dat iedere bezoeker, ongeacht de manier van vervoer, op een prettige en eenvoudige manier de hoofdentree bereikt. Ook voor mensen met een beperking moet de hoofdingang van het ziekenhuis goed te vinden en te bereiken zijn. Verlichting speelt een belangrijke rol bij de visuele geleiding van en naar het ziekenhuis.
Modernista, leverancier van duurzame verlichting voor de buitenruimte, heeft voor een deel van het imposante project rondom de entree van het AMC de verlichting mogen leveren. “Wij hebben in overleg met de ontwerpers gekozen voor de Sticks 3000 en de Sticks 900 van de Deense fabrikant Focus Lighting”, aldus Ronald Vredenborg, mede-eigenaar van Modernista.
“De Sticks worden gekenmerkt door hun eenvoud, waardoor ze opgaan in het architectonisch ontwerp van de bedenkers van dit gebied. De lijnen van de grijs gecoate aluminium behuizing zijn doorgetrokken in dubbele lichtsleuven van geopaliseerd polycarbonaat. Bij daglicht maakt Sticks deel uit van de omgeving; ’s nachts overheerst het licht. Mede door de toepassing van de Sticks is voor bezoekers van het AMC een heldere oriëntatie gecreëerd en wordt bijgedragen aan een plezierige omgeving om je op welke manier dan ook te verplaatsen of om gewoon even te verblijven.”
Minimale vormgeving
De betrokken architecten zijn tevreden over de geplaatste Sticks in het ontwerp. “Er is sprake van minimale vormgeving, waardoor het architectonische ontwerp nauwelijks wordt verstoord”, aldus Bergevoet. “De Sticks zijn als het ware lange cilinders, die door hun hoogte veel licht in het gebied brengen. Al met al zijn we heel trots op de geheel vernieuwde entree van het Amsterdamse ziekenhuis. Alles is zo goed geïntegreerd; zelfs het bestaande ziekenhuiscomplex met zijn rechte hoeken en enigszins rigide uitstraling. Door het nieuwe ontwerp is amper nog te zien waar het landschap ophoudt en het gebouw begint. Samen met alle betrokkenen in dit project hebben we ervoor gezorgd dat de complete omgeving van het Amsterdam UMC toegankelijk en gastvrij geworden is.”
Ontwerpers
- Ontwerp: Temp.architecture & Studio Nuy van Noort in samenwerking met Studio BLAD
- Kernteam: Tom Bergevoet, Maartje Nuy, Maarten van Tuijl, Joost van Noort, Fiona Kydd, Frank van Zuilekom
- Medewerkers: Justyna Breczko, Sebastian Nitu, Andoni Urreizti Álvarez, Deniz Atakan, Zsófia Török
Adviseurs
- Installaties en bouwfysica: Nelissen Ingenieursburo BV
- Constructies: Pieters Bouwtechniek Amsterdam
- Bouwkosten: Bremen Bouwadviseurs
- Bouwmanagement: BBC Bouwmanagement
- Civiele techniek: Gryllus Advies
Aannemer
- MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek