Top 7 circulaire en natuurinclusieve projecten

Circulariteit en natuurinclusiviteit hebben één ding gemeen: ze ambiëren een duurzame, gezonde en toekomstbestendige omgeving te creëren. Onze gasthoofdredacteur Ruben Vrijhoef rakelde voor dit Top-artikel enkele succesvolle projecten op die circulair en/of natuurinclusief zijn gebouwd. Deze lijst staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven het andere.

Ruben Vrijhoef, lector Hogeschool Utrecht

Gasthoofdredacteur

Triodos Bank

Op landgoed De Reehorst bij Driebergen-Zeist staat het remontabele en in hout gebouwde kantoorgebouw van Triodos Bank. Middels een materiaalpaspoort van Madaster is inzichtelijk welke grondstoffen zijn gebruikt, zodat het gebouw aan het einde van zijn levenscyclus deze materialen weer kan leveren. Het gebouw is intussen meermaals in de prijzen gevallen.

Architect: RAU Architects

© Triodos Bank | Foto door Bert Rietberg

Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius in Utrecht bestaat uit tientallen werkruimtes voor duurzame ondernemers. Voor dit hof is gebruikgemaakt van een circulaire constructie in de vorm van een donorskelet, onder andere met betonnen perrondelen uit de buurt. Dankzij het donorskelet wordt de milieulast met 75 procent gereduceerd ten opzichte van een compleet nieuwe constructie. Daarnaast zijn veel elementen van de gebouwen hergebruikt, zoals de kozijnen, kabelgoten, gevels en meer.

Architectuur gebouwen: RHAW architecture

Stedenbouw & Landschap: Charlotte Ernst en FLUX landscape

Foto door Marcel van der Burg

Zoöp Zeeburg

De Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam wordt een duurzame, groene wijk met 5.500 woningen. Natuurinclusief bouwen voert hier de boventoon. Zo wordt voor project Zoöp Zeeburg een onderkomen gerealiseerd voor alle vijf faunasoorten: gebouw-, boom-, struweel-, grasland- en watergebonden. Dit wordt gecombineerd met een typisch stedelijk appartementengebouw: een divers aanbod aan woningtypen en een tweelaagse plint met ruimte voor winkels en ondernemers. Dit alles gehuld in een groene jas dat rekening houdt met flora en fauna.

Architect: VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten

Beeld door B1 Design

Nelson Mandelabuurt

In Bijlmer-Centrum, aan de flanken van het Nelson Mandelapark, moeten de komende jaren 700 houten woningen verrijzen. Het constructieve systeem van modulaire houten gebouwen is gebaseerd op die van de Bruynzeelwoningen. Zo wordt de Nelson Mandelabuurt circulair én flexibel gebouwd. Bovendien is de connectie met de natuur evident: het park sluit aan op het Nelson Mandelapark, onder andere met groene, gebogen gevels en een grote mate aan doorwaadbaarheid. Meer over de Nelson Mandelabuurt lees je op pagina 12 van deze editie.

HAUT

Voor een perceel aan de Korte Ouderkerkerdijk wilde de gemeente Amsterdam een ambitieus gebouw dat hoog scoort op duurzaamheid en architectuur. Het resultaat is een van de hoogste houten woontorens ter wereld. “Als we echt willen verduurzamen in de bouw, moeten we kijken naar hergebruik van materialen en casco-constructies die er nu zijn, liefst in bestaande vorm”, aldus Do Janne Vermeulen, architect en directeur bij Team V Architectuur, in een interview over HAUT in de Innovatiecatalogus 2021. HAUT is begin dit jaar opgeleverd.

Architect: Team V Architectuur

© Team V Architectuur| Foto door Jannes Linders

Haags Buiten

Natuurinclusief bouwen gaat over bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden, maar ook over bijdragen aan ecologie in brede zin: verminderen van hittestress en luchtvervuiling en het bevorderen van gezondheid en sociale contacten. In het landschapsplan voor Haags Buiten, ontworpen door Kampman Architecten en ontwikkeld door ABB, is op veel manieren vormgegeven aan deze ambities. In 2021 won het project de runner-up Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen.

Architect: Kampman Architecten

Beeld door ABB | Kampman Architecten

Common Woods

De zelfverklaarde meest duurzame wijk van Amersfoort laat mensen middenin de natuur leven in compleet circulair gebouwde huizen. De wijk van 56 woningen wordt gerealiseerd op een voormalig manegeterrein aan de rand van het Amersfoortse landgoed Nimmerdor. Voor de woningen worden biobased materialen in gezet, zoals CLT-wanden en -vloeren, en wordt door middel van parametrisch ontwerp optimaal gebruik gemaakt van de omgeving en de materialen. Meer over Common Woods lees je op pagina 12 van deze editie.

Architect: Space&Matter en DELVA Landscape Architecture Urbanism