Inspirerend lezingenprogramma

Tijdens de Inspiratiedag Renovatie vind je een beursvloer vol interessante concepten en producten, maar ook een programma boordevol interessante sprekers. Het inhoudelijke programma is onderverdeeld in vier samen: inspiratie, innovatie, integrale renovatieconcepten en duurzame materialen. Deze lezingen vind je in een gevarieerd programma verdeeld over drie zalen op de beursvloer.

Keynotes

Op de Main Stage vind je onze vijf keynotesprekers die worden aangekondigd door onze dagvoorzitter Jaqueline Kerkhof. Klik hieronder op de keynotes voor meer informatie, of klik door naar de volgende pagina voor een uitgebreid interview met enkele van onze sprekers.

11:15 – 11:4 Renovatie: van uitzondering naar standaard

Spreker: Wido Quist, section leader Heritage & Architecture bij TUDelft

Herbestemming, renovatie, restauratie, transformatie, behoud en ontwikkeling: slechts een paar termen uit 50 jaar omgaan met bestaande gebouwen. Deze key-note brengt een retrospectief vol inspiratie voor de toekomst. Wat hebben we bereikt, waar staan we nu en wat kan 100% erfgoed ons brengen in de toekomst?

10:15 - 10:45 Keynote - Ruimte Zat in de Stad

Spreker: Reimar von Meding, algemeen directeur KAW architecten

We zoeken naar voldoende betaalbare woonruimte voor iedereen. Dat noemen we woningnood. Tegelijkertijd zijn de bestaande stadswijken toe aan vernieuwing. De kansen die de bestaande stad biedt, zijn onderbelicht. Daarom heeft KAW het onderzoek Ruimte Zat in de Stad uitgevoerd, om te laten zien welke enorme mogelijkheden over het hoofd worden gezien. In zijn keynote laat Reimar von Meding zien hoe de ruimte in de bestaande stad beter gebruikt kan worden en hoe de renovatie van bestaande gebouwen en een vernieuwende stedenbouwkundige aanpak hieraan bij kunnen dragen.

14:00 – 14:30 Beter wonen in Nederland: een integrale aanpak met modulaire verbeterscenario’s

Spreker: Michiel Susebeek, solution manager bij Saint-Gobain

Tijdens deze sessie laat Saint-Gobain Projects zien hoe een integrale aanpak bij renovatie en transformatie kan zorgen voor hogere prestaties op het gebied van welzijn, duurzaamheid en (financiële) efficiency. Dit geeft vooraf aan het verbeterproces meer inzicht en zekerheid en zorgt uiteindelijk ook voor betere prestaties in de praktijk. Kortom, deze integrale aanpak biedt een geheel nieuwe en frisse manier van kijken naar de verbeteropgave. Hoe wij tot deze integrale aanpak zijn gekomen, lichten we toe aan de hand van het onderzoek dat wij samen met o.a. Arcadis, DWA, W/E adviseurs, Making Space en de Woonbond hebben uitgevoerd.

12:15 – 12:45 Nieuwe opgaven in de bestaande stad

Spreker: Jeroen de Willigen, partner creatief directeur bij De Zwarte Hond

Regelmatig worden we in de media geconfronteerd met uitspraken dat er voor een inclusieve, klimaatbestendige en circulaire toekomst radicaal andere modellen nodig zijn. Helaas denken velen onder ons dat dat ook betekent dat we daarvoor radicaal andere en ook nieuwe steden moeten ontwerpen en realiseren. Terwijl de belangrijkste opgave juist ligt in het beter gebruik maken van de bestaande steden. Dan hoeven we niet zoveel nieuw te bouwen, kunnen we circulair omgaan met wat we al hebben en zijn we spaarzamer met grondstoffen, energie, CO2 en kapitaal. De huidige, overigens nog discutabele, opgave om in Nederland nog eens één miljoen woningen te bouwen bij de acht miljoen die ons land reeds voorradig is, zullen we daarom ook moeten gebruiken om in de bestaande stad de nieuwe opgaven te laten landen. Waarbij we steden moeten laten doen waar ze traditioneel heel goed in zijn: het organiseren van nabijheid.

15:00 – 15:30 Circulair renoveren van woningen

Spreker: Saskia Oranje, partner bij DOOR architecten

Hoe maken we steden zonder afval? Dat begint bij het op waarde schatten van de bestaande gebouwde omgeving, in materiaal en in waarde voor de mensen. Bij DOOR architecten hebben we een liefde voor hergebruik, op een zo hoog mogelijk productniveau. Voor DOOR architecten ligt de sleutel in het samenwerken, wij geloven: “Ideas can only be of use when they come alive in many minds”. Welke ervaringen en lessons learned hebben we / delen we?

Wat zijn onze lessons learned bij het circulair renoveren van woningen? Hoe maken we het makkelijk & logisch voor bewoners. Hoe helpen we woningcorporaties met opschalen. Welke (technische & organisatorische) innovaties zien we, welke tools hebben we nodig?