Naam: Giacomo Gallo Leeftijd: 36 Functie en bedrijf: NEW ENVIRONMENTS (oprichter, partner); winnaar Europan 17 Zweden en Nederland
‘Ik geloof in de verbindende en inspirerende rol van ontwerpers in de huidige samenleving, door vragen te stellen en ruimte te creëren waarin ideeën kunnen opbloeien.’
Studie
Ik ben afgestudeerd in het vak architectuur aan de Universiteit van Porto. Dat was midden in de financiële crisis die Portugal in 2013 het hardst trof. Op zo’n crisismoment beginnen als jonge ontwerper daagde me uit om dit vakgebied te heroverwegen. Zo raakte ik geïnteresseerd in het grotere geheel (stedelijke en landschapssystemen), maar ook in de processen en strategieën van het ontwerpen en hoe deze kunnen leiden tot impactvolle ruimtelijke resultaten bij een tekort aan hulpbronnen. Verder speelde zowel het Erasmusprogramma als het Archiprix een belangrijke rol voor de ontwikkeling van mijn internationale loopbaan.
Inspiratie
Ik ben heel erg gefascineerd door de stad en de mensen die haar vormgeven. De meeste inspiratie krijg ik als ik reis en uit de eerste hand de wonderen ervaar van deze prachtige collectieve creatie, die steden zijn. Daarnaast heb ik mijn mentoren en partners, die mij op belangrijke momenten van die reis hun vertrouwen, advies en inspiratie bieden. Op dezelfde manier doe ik, in het onderwijs en in de praktijk, mijn best om jongere ontwerpers te begeleiden en kennis toe te vertrouwen.
Passie
Dat is het werken aan internationale projecten, waardoor ik nieuwe plekken kan verkennen waarbij ik verschillende disciplines, kennisdomeinen en schaalniveaus met elkaar kan verbinden. Ik denk dat ontwerpers hun eigen opdrachten kunnen (en moeten) genereren door status quo’s te bevragen, met behulp van verbeeldende en inspirerende krachten. En dat om zo mensen bij elkaar te brengen en te investeren in hun vermogen om de punten in deze complexe wereld met elkaar te verbinden.
Project
Ik ben vooral trots op het winnen van de Europan 17 prijsvraag in Zweden in 2023-2024, waarvoor ik samen met getalenteerde vrienden een visie heb ontwikkeld voor de stad Piteå (Norrbotten, Zweden; foto onder). Het project is een goed voorbeeld van onze ontwerpfilosofie: een specifieke context diepgaand onderzoeken, waarbij we holistisch werken aan het verbinden van lokale uitdagingen met mondiale problemen. We investeerden in een grondig locatiebezoek, een breed onderzoekstraject dat de praktijk en de academische wereld met elkaar verbond, en een langetermijnrelatie met de klant, waardoor we zelf een factor werden in het transformatieproces.
Toekomst
Steden zijn dé plaats waar de actuele, samenhangende uitdagingen van klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid bijeenkomen. Tegelijkertijd vormen ze de perfecte proeftuin voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Voor Nederland en West-Europa zie ik een enorme opgave in het opwaarderen van de bestaande stad. Zorg voor versterking van de openbare ruimte en ecologische structuren om zowel de sociale cohesie als de klimaatbestendigheid te verbeteren. En kies voor herbestemming van de bestaande vastgoedvoorraad om nieuwe woningen te creëren en het energieverbruik te verminderen. In andere, snelgroeiende delen van de wereld, zoals Afrika en Zuidoost-Azië, zijn de uitdagingen anders, hoewel landen als China ons laten zien dat het werken met landschapssystemen en adaptieve hergebruikstrategieën een cruciale uitweg zijn uit de mythe van eindeloze groei.
Piteå, Zweden (foto: Giacomo Gallo).